woensdag 16 mei 2018

Celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, voor illegale goudwinning op terrein IAmGold

Goudzoeker verzamelde goudhoudende ertsblokken bij de Majo-pit van IAmGold


Goudzoeker J.V. is door de Kantonrechter veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van 3 jaar. Naast deze straf kreeg hij ook nog een boete van Srd 1.000 opgelegd, bij niet-betaling te vervangen door 3 weken hechtenis. De uitspraak is conform de eis van de Officier van Justitie, aldus vandaag, woensdag 16 mei 2018, het Dagblad Suriname. 

De man wordt verweten, dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan illegale goudwinning op het terrein van IAmGold. Hij was samen met zijn, voortvluchtige, companen bezig goudhoudende ertsblokken te verzamelen bij de Majo-pit van IAmGold. De mane had een zak met het erts bij zich. Hij werd betrapt door de beveiliging van het bedrijf.

Volgens een getuige, politieman, had de goudzoeker verklaard reeds drie keer zich schuldig te hebben gemaakt aan dit strafbaar feit. Hij werd door iemand van Nieuw Koffiekamp benaderd om het goudhoudend erts te gaan rapen. De anderen waren bij het zien van de security van het bedrijf weggerend en deze verdachte werd aangehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de strafeis rekening gehouden met de persoon van de verdachte. Hij geeft het feit volmondig toe. Maar, hij had bij de rechter-commissaris verklaard dat hij een boswandeling maakte toen hij werd aangehouden.

'De voorbereidingen en explosie zorgen voor groot gevaar. Bij de ontploffing vliegen de gesteenten in het rond en mensen in de buurt kunnen geraakt worden. De illegale goudzoekers houden geen rekening met hun eigen veiligheid', merkte het OM op. Ook gaan er steeds grote vrachtwagens langs en er kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren. Vanwege de grootte van de trucks hebben de chauffeurs niet altijd een goed overzicht op de weg en kan iemand gemakkelijk onder de banden terechtkomen. De banden zijn hoger dan de lengte van een mens.

Omdat de man het eens was met de eis, heeft de rechter hem conform veroordeeld. Hij moet nog 5 maanden zitten en indien hij de boete niet betaalt, nog 3 weken extra.