dinsdag 10 april 2018

Rust lijkt te zijn neergedaald rond Dreipada Poule na krutu

(Bron foto: NII)
Verschillende partijen maken afspraken over manier waarop in toekomst aan goudwinning wordt gedaan


Tijdens een krutu over de goudkwestie te Brokopondo zijn met de verschillende partijen afspraken gemaakt over de manier waarop in de toekomst aan goudwinning zal worden gedaan. De ontstane spanningen over de Dreipada Poule, tussen de dorpen Tapoeripa en Dreipada, zijn besproken en partijen zijn het erover eens, dat een structurele aanpak nodig is. Dit meldt het Nationaal  Informatie Instituut (NII) maandag 9 april 2018.

Districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo is blij dat partijen respectvol met elkaar zijn omgegaan en dat er ruimte is om de fouten die zijn ingezien te corrigeren.

‘Na taki e seeka sani, a fasi fa un taki, da a waka mooi', zegt Kapitein Albert Dalen van Tapoeripa. Hij is blij dat het overleg vlot is verlopen en dat de afspraken duidelijk zijn.


De samenwerking is nieuw en partijen moeten daaraan wennen, zegt Winston Kentie woordvoerder van beide dorpen. Hij is de mening toegedaan, dat deze overeenkomst belangrijk is voor de komende generaties. Samen met de gemeenschap is gekozen voor een structurele oplossing.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) geeft aan, dat er een blauwdruk is gemaakt hoe zaken aangepakt moeten worden.

Ten eerste zullen de activiteiten volledig stopgezet worden,
ten tweede moet de gemeenschap geordend worden, ondernemers moeten worden geïdentificeerd en mensen die aan goudwinning willen doen moeten geregistreerd worden en onder één paraplu geplaatst worden en
als derde zal er een sterke partij binnen de goudindustrie geïdentificeerd moeten worden die de activiteiten kan overzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten