vrijdag 8 september 2017

Gajadien (VHP): 'Dit land wordt niet bestuurd op basis van beleid, maar belangen'

'Het beleid wordt gemaakt op basis van omstandigheden en belangen van personen'

Politicus reageert op nog steeds aanwezige scalians op rivieren die de biodiversiteit en gezondheid lokale bewoners verwoesten


'Dit land wordt niet bestuurd op basis van beleid, maar belangen die op een bepaald moment spelen. Er is geen samenhangend beleid bij deze regering. Vandaag zeggen zij A, maar morgen wordt het B en dan ineens komen een hoop onrealistische maatregelen op je af', zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vrijdag  8 september 2017 in het Dagblad Suriname. 

De politicus reageert hiermee op de vervuiling van Surinaamse wateren en vernietiging van flora en fauna door activiteiten van scalians in het binnenland. Scalians zijn nog steeds bezig om de Lawarivier door hun activiteiten onbevaarbaar te maken, terwijl het water door omwoelen van de rivierbedding ernstig wordt bevuild. Het gaat vooral om Brazilianen die in dat deel van het land naar goud zoeken. 

Hoewel minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen via de media heeft aangegeven de zaak te onderzoeken, hecht Gajadien weinig geloof aan de belofte van de bewindsman. 'Inmiddels kunnen wij ervan uitgaan dat de minister van NH vaker uitspraken heeft gedaan waar er twijfels over zijn. Hetzelfde hebben wij ook gezien bij de zandafgravingen te Braamspunt en het presidentieel besluit voor zoetwaterexport. In het parlement heeft hij eerder ook gesteld dat hij alles in het werk zou stellen om het presidentieel besluit te laten intrekken. Tijdens de begrotingsbehandeling sprak hij echter een andere taal.'

De parlementariër benadrukt, dat het op een gegeven moment erop begint te lijken alsof ministers als pionnen op hun posten worden geplaatst om slechts de belangen van president Desi Bouterse en de mensen die zwaar aan hem gelieerd zijn te behartigen. 'Daarom zeg ik: het beleid wordt gemaakt op basis van omstandigheden en belangen van personen', aldus Gajadien. 

Gajadien verwijst ook naar de kwestie waar een goudponton eind juli op het stuwmeer is gefilmd. Het filmpje werd door duizenden mensen op social media gedeeld. Toen gaf de bewindsman in het parlement te kennen, dat deze scalian al in beslag was genomen en weg werd gesleept door de Commissie Ordening Goudsector (COG) en de politie. De scalian werd in beslag genomen, omdat de houder ervan zich volgens de bewindsman niet gehouden had aan de vergunningsvoorwaarden. Opmerkelijk is echter, dat de maker van de video-opname aangaf geen enkele sleepboot van de politie of COG te hebben gezien. 

'Oplettende burgers zien alles. Als een burger niet opgelet had, zou deze zaak niet eens aan de orde worden gesteld. In de tussentijd zien wij, dat de mensen ook richting de Marowijnerivier in alle voortvarendheid bezig zijn. Laten de autoriteiten aangeven waarop er beslag is gelegd en welke boete aan wie is gegeven', aldus de VHP’er. 

De overeenkomst met vier houders van scalians verloopt in december. Hierna volgt er een evaluatie. Negen van de pontons zijn sinds december 2015 bezig met goudwinning in het zuidoostelijk deel van de Sarakreek. Met instemming van omliggende dorpen mochten de ondernemers in de 50 kilometer lange Sarakreek, ‘dredgen’. Zij waren eerder actief in het stuwmeer. 

Kijkend naar het track-record van de regering verwacht Gajadien nu al dat de contracten rustig weer zullen worden verlengd. 'Eerst gaf men aan dat het illegaal was, terwijl men anderzijds zei dat er enorme investeringen zijn gepleegd. Om dat te rechtvaardigen, heeft men besloten de mensen een periode te geven om die gedane investeringen terug te verdienen. Bij deze regering is van alles te verwachten', aldus Gajadien. 

De geschatte netto-opbrengst van de negen scalians het afgelopen jaar is zo'n ruim Srd 52 miljoen. Uit een ‘flash report’ van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen blijkt (zie onderaan). dat totaal ongeveer Srd 917 duizend aan belasting is betaald voor de productie van die scalians. Maandelijks is Srd 120.000 aan bedrage geleverd in Brokopondo. Srd 80.000 is bestemd voor de dorpen Baku, Lebidoti en Piseang, terwijl Srd 40.000 voor de districtskas te Brokopondo is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten