maandag 7 september 2015

Gerold Dompig reageert op opmerkingen oud-NH minister Hok over kwestie scalians

'Het ligt aan de wil van een politicus om het werk van Commissie Ordening Goudsector te ondersteunen'

07-09-2015  Dagblad Suriname


‘Hoe komt het dat wij nu met deze minister wel tot een aantal opruimingsoperaties komen, maar nog steeds onder het Kabinet van de President vallen? Retorisch of niet?’ Dit stelt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de Commissie Ordening Goudsector (COG), vandaag, 7 september 2015, in het Dagblad Suriname, in reactie op een verklaring van de oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Jim Hok. De PALU-voorzitter reageerde in een persbericht dat de COG hem onnodig in een kwaad daglicht wil plaatsen ten aanzien van de toename van het aantal scalians p het stuwmeer. Volgens Hok is Dompig moe, waardoor hij alleen nonsens aanhaalt.

Dompig is blij, dat Hok aangegeven heeft hoe hard de commissie heeft gewerkt. ‘Ik ben blij dat hij het zelf nu, na vijf jaar, onderkent. De minister zegt dat ik moe ben. Maar, ik meen dat hij nog vermoeider is. Kijk wat de nieuwe minister nu al met ons doet op het meer. Als het waar is dat wij onze instructies alleen van het kabinet kregen, dan vraag ik mij af hoe wij met deze nieuwe minister acuut de pontons hebben kunnen stoppen. Het verhaal van de gewezen minister klopt dus niet. Het ligt aan een politiek, een commitment en een wil van een politicus om het werk van de commissie te ondersteunen. De presidentiële commissie is er voor het belang van het land. Wij willen niets anders dan dat de ministers ook die wil tonen. Als de minister als politiek verantwoordelijke voor de mijnbouw erin gelooft, dan doet hij wat minister Dodson de afgelopen tijd heeft gedaan.’

Volgens de COG-voorzitter is het merkwaardig, dat zijn commissie al vijf jaren vecht tegen de scalians. ‘Ik roep steeds uit naar één regeringsstandpunt: wij zijn het uitvoerend orgaan van de overheid. De overheid moet ons instructies geven om dingen op te ruimen. Die instructie is nu van minister Dodson gekomen. Ik ben er heel blij om, want we zitten er vier jaar op te wachten. Men heeft het kabinet, typerend als schaduwregering, in het verleden kwalijk genomen. Het kabinet ging voorzichtig te werk en zei altijd dat wij orde moeten scheppen in goed overleg met de betrokken minister van dat gebied. Dat hebben wij steeds gedaan. De oud-minister moet een dag rustig zitten en nadenken als hij voldoende tijd en commitment aan heeft gegeven’, aldus Dompig.

Hij ziet niets anders dan daadkracht bij Dodson. Volgens hem vegen nieuwe bezems schoon. ‘Ik hoop dat deze bezem schoon blijft vegen’, aldus Dompig. Ondertussen heeft minister Dodson aangekondigd, dat het stuwmeer een beschermd gebied wordt. De ongeveer dertien scalians, die daar opereren, moeten weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten