donderdag 12 februari 2015

Boekje met verbeeldende 'plaatjes' moet goudzoeker tot nadenken zetten over kwikgebruik

Stichting denkt met boekje porknokkers tot andere gedachten te kunnen brengen.....

12-02-2015 de Ware Tijd/De Surinaamse Krant


De Stichting Ontwikkeling Radio en Televisie Suriname (SORTS) heeft een boekwerk ‘Wroko yu gudu wan betre fasi' uitgebracht speciaal voor kleinschalige goudzoekers en bestaat overwegend uit plaatjes om meer tot hun verbeelding te spreken. Hiermee denkt de stichting porknokkers te kunnen bewegen om af te stappen van het gebruik van kwik, terwijl het merendeel van de kleinschalige goudzoekers goed bekend is met de alternatieve milieuvriendelijke winningsmethoden, maar de financiën niet hebben om daarop te kunnen overstappen.

In het boekwerk worden kwikvrije goudwinningsmethoden en milieuvriendelijke alternatieven afgebeeld, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 12 februari 2015.

Stichtingsvoorzitter Loes Trustfull ziet met continue voorlichting wel kans op een overwinning in de strijd tegen kwikgebruik. 'We moeten hen tot verantwoorde en slimme ondernemers maken, want die onderneming draait nu niet goed. Bijna alle kleinschalige goudzoekers gebruiken kwik', zegt ze. 

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, aan wie gisteren het eerste exemplaar werd overhandigd, zei dat kwik zelf niet het probleem is, maar de wijze waarop het wordt gebruikt. Hij riep de illegale goudzoekers op om zich te registreren. Ook een vertegenwoordiger van de bank (van welke bank vermeldt de Ware Tijd niet) deed die oproep. Dit is belangrijk in het proces om de doelgroep financieel bij te staan in het gebruik van milieuvriendelijke goudwinningsmethodes.

De Commissie Ordening Goudsector heeft ooit voorgesteld een fonds in het leven te roepen, waarop kleinschalige goudzoekers een beroep zouden kunnen doen voor het financieren van de aanschaf van milieuvriendelijke goudwinningsapparatuur. Dat fonds is nooit van de grond gekomen....

Het boek is onderdeel van een anti-kwikcampagne die verder bestaat uit voorlichtingsprogramma's via de media en trainingen. Dit alles wordt gefinancierd door de Suriname Environmental and Mining Foundation. De distributie zal via goudmaatschappijen en de Commissie Ordening Goudsector geschieden, omdat zij het meest in contact zijn met de porknokkers en de Braziliaanse goudzoekers, de garimpeiros.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten