maandag 1 september 2014

Dc Pinas, Brokopondo, maakt einde aan afpersen van goudzoekers en winkeliers in Sarakreekgebied

De dc en gevolg, zonder zwemvesten, over het stuwmeer
Districtscommissaris Pinas laat haar gezag gelden

Dc duldt geen criminele activiteiten in haar district

01-09-2014


Paramaribo - Districtscommissaris (dc) Ivonne Pinas van Brokopondo heeft afgelopen weekeinde een gesprek gehad met bewoners en goudzoekers uit het Sarakreekgebied. Zij bracht ook een bezoek aan het gebied Almonie, waar Brazilianen aan goudwinning doen. De lokale bewoners en de Brazilianen worden geterroriseerd en onderdrukt door een groep uit het gebied, waarbij zij heffingen moeten betalen. Dit is al ruim tien jaar gaande, zonder dat er een oplossing werd gevonden.

De dc zegt, dat als de gemeenschap om hulp roept, zij als vertegenwoordiging van de regering in het district, gehoor moet geven hieraan. Het Burger Informatie Centrum (BIC) Brokopondo stelt dat het dorpsbestuur meerdere malen naar de stad is geweest om het probleem voor te leggen, maar het gewenste resultaat kwam maar niet. Uiteindelijk is de zaak besproken met de districtscommissaris. Het dorpsgezag hield Pinas voor, dat de daders beweren dat ze in opdracht van de dc handelen.

Pinas besloot de reis van vier uren in de boot over het stuwmeer te maken naar Alimonie. Niemand heeft tijdens de bijeenkomst kunnen aantonen, dat er toestemming is van Pinas om misdrijven te te plegen. In het nauw gedreven, aldus schrijft Starnieuws maandag 1 september 2014, beweerden de daders in opdracht van de commissie Ordening Goudsector te handelen. Deze bewering kon meteen worden ontkracht, omdat in het gezelschap van de districtscommissaris ook vertegenwoordigers van die commissie en van het Korps Politie en het Nationaal Leger waren.

(Bron foto's: BIC Brokopondo)
De goudzoekers en winkeliers in het gebied werden systematisch afgeperst door de daders. Brazilianen werden door hen afgeranseld. Zij moeten per ATV vijf gram goud betalen en de winkeliers moeten twintig gram goud per maand neertellen. Het geld werd door de daders in eigen zak gestopt. De dc heeft de mensen in bijzijn van het lokale gezag duidelijk gemaakt, dat zij geen heffingen mogen innen.

De politie van Brokopondo zal optreden indien er geen gehoor gegeven wordt aan de beslissing van de dc.

Overigens werden de vier uren in de boot naar Alimonie afgelegd, zonder dat ook maar één iemand aan boord een zwemvest droeg. Men zou toch van de overheid een voorbeeldfunctie mogen verwachten….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten