donderdag 7 augustus 2014

‘Vuilwaterbassins’ om ‘verdere’ kwikvervuiling kreek Balingsoela en stuwmeer te voorkomen

'Vuilwaterbassins' geen oplossing zolang niet tegen gebruik kwik wordt opgetreden

Porknokkers van hot naar her gestuurd

07-08-2014 Obsession Magazine


Paramaribo - Om verdere kwikvervuiling van de kreek in de buurt van Balingsoela en het stuwmeer te voorkomen, hebben goudzoekers samen met de Commissie Ordening Goud Sector ‘vuilwaterbassins’ aangelegd. Dit is gebeurd door het afdammen van delen van de kreek.

Hoewel het een voorlopige oplossing is, zal het milieu-effect direct merkbaar zijn, verwacht de voorzitter van het Managementteam van de commissie Gerold Dompig. Hij is blij met deze oplossing, die hij samen met de goudzoekers en deskundigen heeft gevonden, zegt hij vandaag, donderdag 7 augustus 2014, in de Ware Tijd.

‘De mensen van Balingsoela waren eerst nogal boos op ons en hadden wegen gebarricadeerd. Maar, gelukkig zijn er samen uitgekomen. Daar ben ik blij mee, ik vind dit echt een successtory.’

Ook het probleem van een groep goudzoekers die vlak bij de hulpdammen van het stuwmeer aan het mijnen was, is opgelost. Zij zijn door de commissie verwijderd en hebben voorlopig een stukje noordelijker een werkgebied aangewezen gekregen dat ligt in het concessiegebied van goudbedrijf IAmGold. Maar, of zij daar kunnen blijven is onzeker.

‘Zij moesten daar echt weg, omdat als die hulpdammen kapot zouden gaan, er water doorheen zou stromen en dat is ook een situatie die niemand wil’, aldus Dompig die gisteren een bezoek bracht aan het dorp.

Overigens vermeldt de Ware Tijd bij een bij het artikel geplaatste archieffoto de volgende tekst: ‘De zoektocht naar goud door porknokkers zal op een iets milieuvriendelijkere manier geschieden.’ Maar, van milieuvriendelijk naar goud zoeken terwijl er nog steeds gebruik wordt gemaakt van kwik kan echter op geen enkele wijze sprake zijn. Pas als kwik werkelijk wordt uitgebannen kan gesproken worden van een succes voor de flora, fauna en lokale binnenlandbewoners. De biodiversiteit ter plekke en de gezondheid van lokale bewoners blijven nu nog steeds in gevaar door de reële kans op kwikvervuiling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten