zondag 17 augustus 2014

Gynaecoloog Mohan: ‘Kwikvergiftiging op lange termijn schadelijk voor moeder en ongeboren kind’

Surinaamse regeringen staan al jarenlang gebruik van kwik door goudzoekers toe

Diverse nationale en internationale onderzoeken in Suriname tonen schadelijkheid kwik aan

Schande dat Suriname Minamata Verdrag nog niet heeft ondertekend

17-08-2014   Obsession Magazine/Dagblad Suriname


Paramaribo - Het uitbannen van de import van kwik is dringend vereist. Dit geldt ook voor het ongecontroleerd gebruik daarvan. Door de vervuiling van het milieu die bij het gebruik ervan ontstaat, ondervinden mensen in de nabije omgeving ook veel gezondheidsproblemen. Vooral zwangere vrouwen lopen risico om samen met hun ongeboren kind op lang termijn stoornissen op te lopen. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 17 augustus 2014.  

Gynaecoloog in het ‘s Landshospitaal, drs. Satish Mohan, stelt dat kwikvergiftiging vooral veel schade aan de hersenen van een ongeboren kind kan aanrichten. ‘Het ongeboren kind, dat via de moeder vergiftigd wordt, kan dan afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en ook mentale problemen krijgen. Daarnaast kan het lichamelijk ook misvormingen veroorzaken.’ 

Mohan geeft aan dat hij enkele jaren terug een eigen onderzoek is gestart om te kijken hoe het kwikgehalte bij moeders en kinderen was. ‘De resultaten waren kort gezegd schrikbarend. Het onderzoek wees uit dat het kwikgehalte bij moeders, in vergelijking met internationale standaarden, heel hoog is. Ook bij het ongeboren kind is het kwikgehalte hoog. De reden hiervoor is dat kwik via de moeder naar het kind toegaat.’

Aanvankelijk zou hij een vervolgonderzoek moeten doen, maar door gebrek aan financiële middelen is dat helaas niet meer doorgegaan. Volgens de gynaecoloog is het moeilijk om te zeggen waar van Suriname kwikvergiftiging het meest voorkomt. ‘Er is wel een indicatie dat in het binnenland het veel zou moeten gebeuren, omdat men bij de illegale goudwinning steeds met kwik werkt. De bewoners in het binnenland maken steeds gebruik van stromend water, waardoor zij direct worden blootgesteld aan alle gevolgen. Daarnaast worden ook vergiftigde vissen bij de voeding gebruikt.’ 

De Commissie Ordening Goudsector heeft illegale goudzoekers steeds erop gewezen dat het niet is toegestaan om gebruik te maken van kwik bij de goudwinning. Op 10 oktober 2013 hebben 147 landen het Minamata-verdrag om gebruik van kwik wereldwijd in te dammen in Japan geratificeerd en vandaag blijken 102 landen het verdrag te hebben getekend. Suriname heeft het verdrag nog niet getekend. Het land is wel akkoord gegaan met de tekst ervan. Landen die dit verdrag tekenen, committeren zich eraan kwik volledig uit te bannen.

In Suriname kunnen (illegale) lokale goudzoekers (porknokkers) en Braziliaanse garimpeiro's nog steeds ongehinderd kwik gebruiken bij de winning van goud. Het gif kan alleen illegaal Suriname in worden gesmokkeld, omdat de import ervan verboden is. Slechts tegen goudzoekers zeggen, dat ze geen kwik mogen gebruiken zet geen zoden aan de dijk.

Voor zover bekend is er nog nooit een verrassingsactie in goudwinningsgebieden geweest van bijvoorbeeld het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger om ter plekke kwik in beslag te nemen en boetes uit te delen aan goudzoekers die aantoonbaar gebruikmaakten van de giftige stof. Ook is voor zover bekend nog nooit een goudzoeker voor een rechter verschenen voor het gebruik van kwik. Verder wordt er vanuit de overheid en de commissie nauwelijks enige actie ondernomen om goudzoekers financieel te ondersteunen bij het overstappen van het gebruik van kwik op milieuvriendelijke goudwinningsmethoden. De goudzoekers worden amper gestimuleerd en geprikkeld om te stoppen met het gebruik van kwik. Jarenlang werken ze al met kwik.

Nu en dan wordt bij toeval bij reguliere verkeerscontroles op de Oost-Westverbinding in Nickerie en Coronie een paar kilo kwik in beslag genomen.

Ondertussen leven inheemsen en marrons in het achterland op een kwiktijdbom, omdat zij dagelijks gebruikmaken van het door kwik aangetaste water in rivieren, kreken en ook van het water in het stuwmeer om zich te wassen, de vaat en de was te doen. Daarnaast wordt veel vis gegeten, waarin zich ook kwik kan bevinden.

De afgelopen jaren zijn er diverse nationale en internationale onderzoeken geweest naar de mate van kwikvergiftiging onder inheemsen en marrons in het achterland. Uit al die onderzoeken werd duidelijk, dat in het hoofdhaar van bewoners een te hoog kwikgehalte zit. Er is dus voor de regering voldoende informatie voorhanden om de kwikvervuiling en -vergiftiging in het achterland serieus te nemen en om actie te ondernemen om het gebruik van kwik door goudzoekers werkelijk te gaan verbieden en te voorkomen. Het is dan ook een schande dat Suriname het Minamata Verdrag nog niet heeft ondertekend.

(Red. Obsession Magazine/Dagblad Suriname)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten